Få solceller og få ren energi

En solcelle er en anordning, der omdanner lys til elektricitet. Solceller er fremstillet af halvledermaterialer som f.eks. silicium. Når lys rammer solcellen, får det elektroner til at blive slået løs fra deres atomer. Denne proces kaldes den fotoelektriske effekt. Solcellen indeholder to lag af halvleder materiale, et lag med positiv ladning og et lag med negativ ladning. Når elektronerne strømmer fra den negative side til den positive side, opstår der en elektrisk strøm. Solcelleanlæg kombineres normalt sammen til solpaneler. Solceller kan derefter bruges til at forsyne boliger, virksomheder og endda biler med strøm. Solenergi er en ren, vedvarende ressource, som kan bidrage til at mindske deres afhængighed af fossile brændstoffer.

Få de bedste forudsætninger for solceller

Hvis du vil have mest muligt ud af dine solceller, er det vigtigt at placere dem, så de bliver ramt af solens stråler vinkelret på dem. I Danmark betyder det en hældning på 40 grader mod syd. I praksis kan du dog placere dine solceller, så alt mellem sydøst og sydvest med en hældning på mellem 15-60 grader ikke forringer ydelsen væsentligt. En anden vigtig ting at huske på er at undgå at skygge solcellerne. Selv en lille mængde skygge kan reducere ydelsen betydeligt. Så hvis du vil have mest muligt ud af dine solceller, skal du sørge for, at de er placeret på et solrigt sted uden skygge.

Massere af fordele ved solceller

Solceller med batterilagring (hybrid) har mange fordele. Du får en meget bedre totaløkonomi sammenlignet med et almindeligt solcelleanlæg. Du bliver uafhængig af de forskellige tilskudsordninger. I sommermånederne er du stort set selvforsynende. Deres investering vil også betale sig hurtigere, da De ikke længere er afhængig af støtte. Solcelleanlæg med batterier bliver derfor stadig mere populære. Overvejer du at investere i et solcelleanlæg? Så er det helt sikkert værd at overveje et system med batterilagring. På den måde er du mindre afhængig af elnettet, og du kan bruge din egen producerede elektricitet mere effektivt.