Få hjælp til gældssanering

Hvis du er håbløst forgældet, kan skifteretten beslutte, at du kun skal betale et rimeligt beløb tilbage over en årrække. Retten kan også give dig en “nul-fritagelse”, hvor du slet ikke behøver at betale noget tilbage – det vil sige, at du bliver gældfri fra den ene dag til den anden. Med denne løsning bestemmer dine kreditorer (de personer, du skylder penge) IKKE, hvor meget du skal betale tilbage. Det er op til skifteretten. Et vigtigt punkt: Hvis dine gældsproblemer er opstået som følge af svig eller uærlighed, vil den gæld ikke blive afskrevet, og den vil forblive på din straffeattest i seks år fra det tidspunkt, hvor den første gang forfaldt til betaling. Dette kan forhindre banker og andre finansielle institutioner, der tilbyder dig gældsløsninger i fremtiden. Så det er vigtigt at være ærlig omkring sin gæld, ellers kan der ikke søges om gældssanering.

 

Gældssanering kan hjælpe dig

Hvis dine gældsproblemer IKKE er opstået som følge af svig eller uærlighed, vil du få gældslettelse gennem skifteretten. De muligheder for gældslettelse, der tilbydes, varierer afhængigt af, hvor meget gæld du skylder, og om der er tale om arvegæld (som ikke har noget med svig at gøre) eller anden gæld, som du selv har oparbejdet. Det er også muligt, at gælden allerede er blevet afskrevet af kreditor, fordi de troede, at de aldrig ville få deres penge tilbage – dette kaldes “forældet” gæld. Hvis dette er tilfældet, skal det måske blot erklæres i retten, for at din gæld kan blive afskrevet og du derfor ikke behøver søge om gældssanering. Du kan finde flere oplysninger om dette spørgsmål i vores vejledning om hjælp til gældssanering og andet gæld.

 

Muligheden for at skulle betale noget af sin gæld af ved gældssanering

I alle gældssager skal du bevise, at du ikke har nogen anden mulighed for at betale gælden tilbage. I nogle gældssager kan det være muligt at få udstedt en “foreløbig” gældskendelse – det vil sige, at gældssaneringsretten først træffer en officiel afgørelse om din gæld, når der har været mulighed for at se, om du kan betale noget tilbage i løbet af en række måneder. Dette giver dig mere tid til at tilbagebetale gælden, og det kan endda spare penge ved at forhindre kreditorer i at tage skridt mod dig eller opkræve yderligere renter på deres gæld. Hvis du har andre spørgsmål til gældssanering kan du kontakte DinGæld, som altid sidder klar til at svare på dine spørgsmål omkring gældssanering – eller andre emner angående gæld.