Champagne – den helt rigtige mousserende vin

Champagne er en mousserende vin, og for mange den eneste rigtige type mousserende vin. Det er en alkoholisk drik, der er fremstillet ved sekundær fermentering af hvidvin. Sådan dannes kulsyre i hvidvinen, og dermed opstår den mousserende vin. Champagne har fået sit navn efter et fransk distrikt med samme navn. I EU er det en lov, at ægte champagne skal stamme fra regionen i Frankring. Det er altså ikke tilladt at give en mousserende vin navnet Champagne, hvis ikke druerne stammer fra den fraske region.

Den franske region Champagne var kendt for sine vine allerede tilbage i 1400-tallet. Vi skal dog helt frem til 1700-tallet, før vi kan se ligheder mellem nutidens og fortidens champagne. Fra 1800-tallet begyndte den fine mousserende vin at blive populær hos adelen og kongehuset, og derefter blev den alkoholiske drik brugt til festlige lejligheder og betragtet som et luksuriøst produkt.

Til denne type alkoholiske drik bliver der primært brugt druer som Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Champagne er den fineste mousserende vin, der findes, og derfor er priserne også ofte spejlet derefter. Denne fornemme drik nydes oftest ved helt specielle lejligheder. Det er en særligt populær drikkevare ved bryllupper, jubilæer, Nytårsaften og andre festlige lejligheder.

Hvis dette er lige præcis det, du leder efter, så finder du her et stort udvalg af champagne.

Stilarter for enhver smag

Champagne fremstilles i mange forskellige stilarter og smagsustryk. Langt den mest almindelige stilart i champagne er Brut, som maks må indeholde 12 gram sukker pr. liter. Brut kan betragtes som en “pleaser” champagne – en mousserende vintype, som du med success kan servere for de fleste smagsløg. Generelt kan man sige, at de mest tørre udgaver som Extra Brut og Brut-Natural er mest velegnet til mad, hvorimod de søde udgaver som Demi-Sec og Doux er mest velegnet til desserter og kager.

Champagne har typisk en lys farve, selvom den er fremstillet på blå druer. Dette skyldes, at druernes skaller kun har en kortvarig kontakt med mosten.

Du kan få champagne, der er forskellig i sødmen, alt efter hvilken drue den er fremstillet af. Champagne er også meget forskellig i tørhed. Dette betyder blot, at du med garanti kan finde en champagne, der passer til lige præcis dine og dine gæsters behov og krav til en god mousserende vin.